A A A

Нова измама във Facebook

Нова Facebook измама и трикове към потребителите за  хакване на техните пароли във Facebook. Потребители в Индия са били подмамени за хакване на техните собствени пароли - докато се опитват да проникна в профилите на техните приятели.
В измамата претендират, че предлагат инструмент, за да разберете паролите за Facebook на приятелите си, но вместо да компрометирате  акаунта на потребителя , ви подлъгва да използвате паролите си, като по този начин поемат контрола върху собственият ви профил.

 „Това, което наистина се случва, когато поставите кода във вашият браузър, е  че поредица от действия се извършват с помощта на вашия Facebook акаунт , без ваше знание. Зад кулисно вашият акаунт се използва за да следват списъци и потребители и да се получат  харесвания на страници определени от измамниците ", обясни Сатнам Наранг, мениджър отговорен за сигурността в Symantec.

В измамата е включено видео обясняващо " Facebook Hacking " , което е свързано с документ, който съдържа код .

Инструкциите обясняват, че кодът ще заработи до два часа и ще разкрие паролите на вашите приятели.
В действителност кода извършва действия , използвайки Facebook паролата  на кандидат- хакера и кани от негово име хора да харесат различни  страници. Няма съмнение, че измамниците получават заплащане за  изкуственото привличане на  последователи на посочените страници. Кодът също така се опитва да привлече нови клиенти чрез социален инженеринг на Facebook .

Профилът ви също се използва за включване на имената на всички ваши приятели в коментари на определени публикации . Това се прави, за да помогне на измамата да се разпространява по-нататък , да привлече любопитството на вашите приятели, които могат да посетят този пост.

В измамата се използва вариант на крос- сайт скриптове ( XSS), когато даден потребител е подмамен да въвежда код в прозорец на браузъра си, който изпълнява определени действия от негово име .

Facebook е наясно с измамата и се е опитал да предупреди  потребителите си , чрез предупредителна страница. Този тип измама не е нова и за първи път е видяна да циркулира във Facebook през 2011 година, като е имала голям успех с между 50 000 до 100 000 потребители ставанали жертви .

Потребителите, които са засегнати от измамата трябва да следят своя дневник във Facebook, за да следят за постове и харесвания, които не са направени от тях и да се погрижат за премахването им.

Винаги помнете, че да притежаваш паролата на своите приятели звучи прекалено хубаво за да е истина. Да поставите някакъв код в браузъра ви и да получите достъпът, звучи твърде лесно и трябва да се сигнализира , че това е измама.

 

 

tes