A A A

43,8% спад на доставките на iPhone

Общо 292 млн. смартфона са продадени в света през първото тримесечие, което е спад с 1,3% на годишна база и с 18,6% спрямо предходното тримесечие, сочи нов доклад на компанията TrendForce.

Спадът на пазара се обяснява основно с неговото насищане. Прави впечатление намаляването с 43,8% на доставките на iPhone спрямо предходното тримесечие – от 75 до 42 млн. броя, докато при устройствата на Samsung се наблюдава ръст от 2,5% до 81 млн. броя.

Сумарно, Apple и Samsung са продали 123 млн. смартфона през тримесечието, а китайските производители за първи път ги задминават с общи доставки в размер на 125 млн. броя и увеличават дела си от 41,5% до 42,9%. Но и при тях е регистриран спад спрямо предходното тримесечие с цели 16%.

 

TrendForce смята, че Apple не може да коригира ситуацията. Очаква се през настоящата година компанията да продаде 213 млн. смартфона, което ще бъде с 10% по-малко спрямо предходната година.

Що се отнася до Samsung, анализаторите прогнозират, че корейският производител ще реализира тази година 316 млн. смартфона, запазвайки нивото на продажби от миналата година.

 

Източник: technews bg

Снимка: Интернет

 

tes