A A A

Сонда на НАСА лети към Юпитер с 241 хил. км/ч

Космическият сателит на НАСА "Джуно" успя за първи да улови звуци, издавани от Юпитер.

Космическият апарат трябва до края на днешния ден да влезе в орбитата на планетата, предоставяйки на учените най-добрия шанс за изследване на газовия гигант.

Астрономите обаче вече разполагат с данни, върху които да размишляват, пише научното издание "Сайънс дейли".

"Джуно" успя да улови поредица от стържещи и ръмжащи звуци, докато преминава през магнитното поле на Юпитер на 24 юни.

Според учените извънземните звуци представляват ударни вълни, причинени от навлизането на сондата в магнитното поле на Юпитер, което предпазва отдалеченото небесно тяло от т. нар. слънчев вятър – същата функция, каквато имат и магнитните полета на Земята.

Звукът се получава, когато свръхзвуковите ветрове, носещи се през Слънчевата система, внезапно забавят скоростта си и започват да се затоплят при контакта си с магнитосферата на планетата.

Този процес се проявява под формата на ударни вълни – нещо като звуковия удар при самолетите, преминали скоростта на звука.

Ударните вълни, записани от "Джуно", са с продължителност от около два часа, което е впечатляващо, като се има предвид, че сателитът се движи с 241 хил. км./ч.

 

Пет години след изстрелването й, сондата на НАСА трябва да застане на орбита около Юпитер във вторник (5 юли), за да разгадае тайните на най-голямата планета от Слънчевата система, която се крие под дебел слой облаци, съобщиха световните информационни агенции.

На 5 юли в 3:18 ч. по Гринуич, при скорост 64 км/сек, "Джуно" ще включи главния си двигател за 35 мин. Това ще намали скоростта й и сондата ще застане на полярна орбита.

Тя ще остане 18 месеца край планетата, като ще направи серия от 37 прелитания край нея.

Сондата "Джуно" носи английското име на Юнона - римската богиня, която е сестра и съпруга на Юпитер, митологичния властелин на боговете, който можел да вижда през облаци.

 

Досега най-близо до Юпитер се е доближавала сондата "Пайъниър" - на 43 хил. км, а най-много данни са събрани от мисията "Галилео", продължила 14 години.

След като обиколи два пъти Юпитер на орбита, продължаваща 53,5 дена, "Джуно" ще застане на орбита от 14 дена през октомври, при която ще прелита и над двата полюса.

 

Източник: вести

Снимка: Интернет

 

tes