A A A

Най-подходящата кола за начинаещ шофьор

Взели сте си изпитите, решили сте листовките без грешка, на кормуването са ви скъсали само първия път, но на втория сте успели да издържите изпита и вече имате пълното право да шофирате. Този сценарий е изключително познат на бъдещите кандидат-шофьори – особено, на живеещите в България. Но трудностите не спират дотук – шофьорската книжка не кара колата, но все пак трябва да имате такава, нали?

 

Затова решавате да си купите първата кола – това на вид елементарно занимание за повечето нормални страни, у нас носи след себе си известни спънки – било то финансови, организационни, бюрократични и какви ли още не. Но въпреки това вие сте решени на всяка цена да "завладеете" българските пътища с най-новата си придобивка.

 

Но каква кола да си изберете?

 

Като за начало – младите и нови шофьори имат различни реакция, сядайки за първи път зад волана. Има и разлика между разбирането за колите при жените и мъжете. Плюс това да не забравяме и родителското тяло, което, например, е решило да ви направи чуден коледен подарък – първата ви кола.

 

Така че – наслаждавайте се и четете какво трябва да знаете и търсите при избора си на първа кола.

 

Най-добрият автомобил за начинаещ – сложен въпрос, но със сигурност той трябва да притежава много аксесоари и съоръжения за безопасност, в сравнение с други коли – освен застраховката. Затова трябва да се търсят екстри като антиблокиращи спирачки, въздушни възглавници – задължителните на волана, но и допълнителни отстрани, както и електронен контрол на стабилността.

 

Всичко това разбира се, освен че ще ви донесе сигурност и безопасност, ще ви струва и доста пари, но не забравяйте, че вашата безопасност е на първо място пред парите. По-добре е да си купите по-безопасна и сигурна кола, отколкото по-евтина.

 

Ако сте родител и искате да купите кола на отрочето си, парите, разбира се ще са ви основна мотивация. Но не забравяйте да проверите колко бърза е колата – младите шофьори са неопитни и лесно се увличат да шофират на бързи обороти, което никак не е препоръчително. Едно заради дебнещите полицаи, второ – заради безопасността и риска от катастрофа.

 

Друго важно условие за първата кола е разходът й на гориво – може би, едно от най-важните в дни на икономическа криза. Това е важно условие, което ще ви "бърка" в джоба в доста дългосрочен план. Тук не трябва да се подлъгвате и да си купувате голяма кола, именно, защото тя ще "гълта като ламя". Те не са никак икономични, а това определено е доста важно условие за един начинаещ шофьор, но не само.

 

Интернет изданието Buzzle предлага списък на най-добри коли за тези, които те първа се впускат в приключението, наречено шофиране, като този списък е условен и може да послужи за ориентир в разнообразието от марки автомобили и комплексно да ви създаде представа за бъдещата ви първа кола. Интересното е, че в този списък липсват италиански и френски коли.

 

Най-добри автомобила за начинаещите шофьори

 

Kia Soul

 

Тази кола има изключително нисък разход на гориво. Със своя 4-цилиндров двигател и 142 конски сили колата е лесна за управление и маневриране по улиците.

 

Toyota RAV4

 

Тази кола е старо решение на Toyota за начин на съчетание в едно на размер и икономия. Плюс, че не е чак толкова огромна като за начинаещ шофьор. За сметка на размера, идва разходът на гориво, безопасността, която тя осигурява за пътниците и въпреки това е достатъчно широка и има допълнително пространство за краката ви.

 

Honda Civic

 

Колата е доста забавна за каране, предвид и по-ниската й цена, в сравнение с предните две. Малък минус за автомобила е свикването с него – отнема известно време, особено за начинаещ шофьор. Но все пак – свикнете ли е, е доста лесна за управление.

 

Chevrolet Malibu

 

Колата е удобна и икономична. Има опция за икономичен вариант на автомобила, с 4 цилиндров двигател. Спестява гориво и няма как да загубите контрол върху колата. Единственият недостатък на тази кола за начинаещ водач е 6-степенната скоростна кутия и скоростният лост и превключването между автоматичен и ръчен режим на шофиране.

 

Subaru Outback

 

Ако парите не са ви проблем, тази кола е точно за вас. Тя е по-скъпа, но пък харчи доста малко гориво, плюс това може да я карате на почти всякакъв път, без компромис по отношение на контрола. Цената определено е недостатък, тъй като поддръжката й е доста скъпа.

 

Ford Fiesta

 

Един от най-добрите варианти за покупка на нов автомобил, ако сте решили да сдобиете с първата си кола. Тя има всички стандартни функции за безопасност, комфорт и доста достъпна цена. Предимството й се допълва от кожена тапицерия и отопляеми седалки. Тя е доста удобна, практична, а пък и изглежда доста добре, предвид малките си размери.

 

Volkswagen Passat

 

Моделът, който се очаква да излезе догодина през септември ще бъде доста по-добра версия от модела от 2010 г., а и доста по-евтин. Според автора на списъка на автомобили за начинаещи шофьори тази кола е предназначена за американски пътища. Ние, разбира се, живеейки в България, не бихме се съгласили веднага с него – особено пък, ако живеете в Перник. Със сигурност ще докажете точно обратното – тази кола, освен че е подходяща за всякакви пътища, е доста икономична и има добър интериор.

 

 

 

Източник: inews

Снимка: Интернет

 

tes