A A A

Задава ли се краят на смартфоните?

Събитията в Apple често са сравнявани с религиозно поклонение. Фанатичните фенове следят внимателно как облеченият в тъмни дрехи шеф на компанията се движи по сцената – първо Стив Джобс, сега Тим Кук, докато представя лъскави нови iНеща пред екран с цветни слайдове, напомнящи стъклопис. Въпреки това възхитата от последното събитие на Apple на 7 септември не беше толкова силна, коментира The Economist.

 

Новият смартфон на компанията – iPhone 7, идва с по-добра камера, по-бърз чип и по-ярък дисплей, но иначе няма особени подобрения. Основната иновация е, че вече няма обикновен жак за слушалки, които сега ще трябва да се ползват чрез порта за зареждане или да бъдат безжични (за по-голямо „удобство“ Apple представи и нови безжични AirPods, които ще струват по 160 долара). 

 

Тази липса на искра ще разочарова поклонниците, но новият iPhone добре капсулира настроението на пазара на смартфони. След почти десет буйни години, от представянето на първия iPhone в средата на 2007 г., както растежът, така и темпът на иновациите се забавя забележително много през последните месеци. Цените също се понижават. Някои хора започват да говорят за край на ерата на смартфоните, подобно на момента, в който времето на персоналните компютри изтече преди няколко години.

 

Световните продажби на смартфоните сега едва отбелязват ръст. Устройствата вече са достатъчно добри за нуждите на повечето потребители и темпът на навлизане на смартфоните в богатите страни е достигнало 90%. Но абсолютните цифри все още са забележителни. Около 1,46 млрд. устройства ще бъдат доставени през тази година, отчитат консултантите от IDC, а броят може би ще достигне 1,76 млрд. през 2020 г.

 

Подобни резултати правят смартфоните най-популярното електронно устройство досега. Вярно е, че продажбите на „носимите“ устройства, например умни часовници и фитнес гривни, нарастват. Те би трябвало да достигнат 14 млрд. долара през 2016 г., посочва консултантската компания CCS Insight. Но това е далеч по-малко от продажбите за 347 млрд. долара на смартфоните.

 

Т.нар. „умни говорители“ като Echo на Amazon, които позволяват на потребителите да пускат музика, да включват светлини и, разбира се, да поръчват музика от гиганта в електронната търговия – и то само чрез гласови команди, ще бъдат доста популярни. Но е малко вероятно да се превърнат в нещо, което задължително трябва да имате. Устройствата за виртуална и добавена реалност все още не са готови да достигнат масовия потребител и може никога да не станат толкова удобни, че просто да влизат в джоба.

 

Ако смартфоните останат най-исканият продукт сред потребителите, как ще се развие пазарът?  

 

Хардуерните иновации ще бъдат по-постепенни, казва Бен Ууд от CCS Insight. Новите телефони ще имат по-добри екрани, по-бързи процесори и нови материали. Но друга област, която обещава бърз напредък, е изкуственият интелект. Ууд очаква компаниите да инвестират много, за да подобрят дигиталните си помощници, като Siri на Apple или Google Now, така че телефоните да станат наистина умни, комбинирайки данни от устройствата, за да улеснят, например, правенето на резервацията в ресторант само с няколко думи.

 

Нуждата от инвестиции ще засили консолидацията, смята Францииско Джеронимо от IDC. Вероятните кандидати, които ще контролират индустрията, са Apple, китайската Huawei и южнокорейската Samsung. Повечето други брандове ще изчезнат или ще обслужват малки ниши. Ще бъде неразумно да смятаме, както някои го правят, че водещите производители на смартфони са напът да останат в историята. Apple може дори да планира нещо чудотворно за годишнината на iPhone през следващата година. Или поне така се надяваме.

 

Източник: dnes bg

Снимка: Интернет

 

 

tes