A A A

Google ускори зареждането на страниците в интернет от смартфони

Google ще показва т.нар. AMP страници в търсачката си и извън новинарските сайтове, съобщи TechCrunch. Проектът AMP е технология за оптимизиране на интернет страници за мобилни устройства. Той тръгна с идеята да бъде за новини, но вече постепенно се разширява за всякакви интернет страници.

Идеята е, че AMP намалява значително трафика и ускорява зареждането на страниците от мобилни устройства. Страниците с AMP не се показват приоритетно в резултатите на търсачаката на Google за сега, но полза от тях има. Според интернет гиганта AMP страница се зарежда 4 пъти по-бързо от обикновена и използва 10 пъти по-малко трафик. Средно една AMP страница се зарежда за под 1 секунда.

 

Анализите на Google показват, че хората също харесват AMP. Когато те ги отворят за първи път, харесват скоростта им и след това обикновено започват да кликват именно предимно върху резултати с иконка на AMP. Въпреки това за сега Google не планира да ги приоритизира в търсачката си, но определено е доволна от резултатите до момента.

 

Общо са сканирани над 600 млн. страници с AMP, докато само през юли т.г. са били 150 млн. Дори големи сайтове като eBay са започнали да използват AMP, както и все повече сайтове, които не са новинарски. Общо над 700 000 домейна вече имат AMP страници, казва още Google. 

 

 

Източник: Блиц

Снимка: Интернет

 

tes