A A A

Как да тренираме кучето си в 10 лесни стъпки?

1. Бъдете последователни

 

Кучетата се учат най-добре чрез повторения. Колкото повече са подложени на едно и също нещо, толкова по-добре и ще го научат-имайте предвид че това важи и за лошите навици.

 

2. Никога не викайте кучето си с команда да дойде при вас, за да…

 

…започнете някакво упражнение за възпитание. Кучетата не са перфектни и в повечето случаи ще правят неща, които не харесвате. Никога не използвайте команда, с която викате кучето да дойде при вас/ела тук, тук до мен и т.н/ ако ще започвате да го дисциплинирате. Винаги вие отидете при него.

 

3. Никога не удряйте кучето си

 

Да си призная на мен понякога ми е било доста трудно да се сдържам.

 

Ако обаче го правите кучето ще се научи да се страхува от вас, а не да ви уважава като негов лидер, като водач на глутницата/кучетата възприемат хората с които съжителстват като част от глутницата във всяка от която има лидер/

 

Биете ли кучето си този лидер няма да сте вие.

 

И както знаем повечето кучета хапят не от злоба, а от страх!

 

4. Винаги награждавайте положителния резултат.

 

Ако вашето куче направи нещо правилно, в отговор на това поощрете го, покажете му че това, което е направило наистина е добро. Може да не е винаги с лакомство, едно “Добро куче” с благ тон също е добър вариант, кучето ще ви усети и разбере повярвайте ми!

 

5. Нека цялото семейство да се намеси в обучението и възпитанието

 

Всеки от хората живеещи с домашния любимец трябва да бъде замесен във възпитанието. Това е много важно и необходимо, за да разбере животното своята роля в семейството или на кучешки език-своята роля в глутницата.

 

6. Не допускайте кучето ви да има доминиращо поведение

 

Ако те чувстват че имат надмощие над вас или над определен член от семейството, това може да ескалира, кучето да си помисли че е лидер на групата, което ще доведе до тежки проблеми в неговото поведение – с две думи ще ви се качи на главата!

 

7. Бъдете търпеливи – обучението отнема време

 

От първите 3-4 месеца до първата година на кучето се постарайте да обърнете най-голямо внимание на възпитанието. Този период е много важен, няма да съжалявате след това. Аз лично го изпуснах и се сдобих с една много непослушна немска овчарка, а в последствие и джак ръсел териер!

 

8. Придържайте се към основното

 

Не започвайте да учите кучето си на странни, смешни и сложни трикове за напреднали само и само да се забавлявате. Оставете в началото сложните команди, придържайте се към основното. Оставете хората, които не са прочели тази важна статия :)  да объркат кучетата си и се забавлявайте с техните, а за вашето поставете основите!

 

9. Бедете внимателни

 

Не се доверявайте сляпо на съветите на всеки срещнат ваш познат, не се доверявайте напълно и на тази статия без значение от авторитетния и източник. Вие сами най-добре усещате и познавате своя домашен любимец, на какво реагира и на какво не, какво му харесва и какво не обича да прави.

 

10. Не забравяйте, всичко това може да го направите сами

 

Вземете ли си куче имайте предвид че трябва да се отдадете на него. Кучето не бива да е поредната ви играчка, която като ви омръзне и ще и обърнете гръб. Ако решите наистина да се отдадете на него,  всичко казано до тук можете да го направите сами

 

 

Източник: lifehack

Снимка: Интернет

 

tes