A A A

Котката у дома носи 17 ползи за здравето

Котката може да бъде здравословна терапия

 

Няма съмнение, че мъркането на котката намалява нивата на стрес и действа успокояващо. Но се оказва, че може да има и други лечебни способности. Мъркащите звуци идват в рамките на медицинския терапевтичен честотен диапазон – 25-150 Hz, което ги прави лечебни агенти за костите.

 

Ползите не се ограничават само до това. Мъркането може да помогне за облекчаването на болката, намалява подуването около ставите, също и за възстановяване на мускулите и сухожилията.

 

Повишава имунитета

 

Ако смятате, че децата не бива да растат заедно с домашен любимец котка – грешите. Писаните могат да помогнат за укрепване на имунитета на малките. Съжителството с котка намалява риска от развитието на алергии и проблеми с дихателните пътища на един по-късен етап от живота.

 

Установено е, че децата, които израстват с домашни любимци са сравнително по-здрави от тези, които нямат такива. Идеята е, че излагането им на алергени в първите им години, помага да развият необходимия имунитет.

 

 

 

Подобрява настроението

 

Времето, прекарано с котки спомага за увеличаване на настроението. Ако се чувствате не във форма, има ли сте напрегнат ден в работата, просто поиграйте няколко минути с котката или я гушнете. Този контакт ще спомогне за освобождаването на серотонин и вие ще се почувствате значително по-добре.

 

Намалява стреса

 

Една от най-големите ползи от съжителството с котка е, че контактът с домашния любимец ни помага да намалим нивата на хормона на стреса кортизол. Стресът е най-големият враг на доброто психическо и физическо здраве. Затова елиминирайте го, като си вземете котка.

 

 

Намалява холестерола

 

Общоизвестно е, че високите нива на холестерол в тялото ни са причина за появата на здравословни проблеми като инсулт и инфаркт. Добрата новина е, че отглеждането на котка в дома, спомага за намаляване на високите му стойности.

 

И не на последно място, котката може да ни помогне да живеем по-дълго.

 

Източник: 24 часа

Снимка: Интернет

 

tes