A A A

Котката ловува с мустаците си

Можете ли да си преставите котка без мустаци? Освен че са красиви всяко косъмче от тях е пряко свързано с мозъка на животното и изпълнява важна жизнена функция. Без тях съществуването на мъркащите животни би било много по-сложно. Един от важните им аспекти е откриването на плячката.

 

По време на лов котката се ориентира не само чрез зрение, слух и обоняние, но и чрез тактилни усещания. Когато котката е в засада, то мустаците, докосвайки земята, реагират на минимални колебания и вибрации, които произвежда жертвата при движение. Когато обектът бяга, създава голямо трептене на въздуха, на което котката реагира.

 

Когато преследването завършва успешно и мишката е уловена ловджийката "опипва" жертвата си с мустаци

 

Така тя се мъчи да разбере жива ли е мишката. Да се яде жива мишка е опасно, тъй като има риск от появява на ранички в устната кухина и от инфекции. С други думи мустаците са необходими не само за откриване и лов на плячката, но и за безболезнен и приятен процес на хранене.

 

Интересно е, че котка, която по някаква причина е останала без мустаци, е принудена да проверява с лапа жива ли е жертвата и

 

Източник: bgfermer.bg

 

Снимка: Интернет

 

tes