A A A

Хапчета без нужда! Лекари ни тъпчат с антидепресанти

Напоследък става редовна тенденция джипита, кардиолози и невролози да изписват антидепресанти на пациенти, вместо да пращат хората на специалист. Психиатри обаче предупреждават, че неправилната употреба на тези медикаменти може да доведе до тежки, а в някои случаи и до фатални последици. Това обясниха психиатърът Веселин Герев и д-р Цветеслава Гълъбова – директор на държавната психиатрична болница “Св. Иван Рилски” в Нови Искър.

 

Резултатът е вече видим и в аптеките, където отчитат ръст на този тип хапчета.

 

"Всеки ден при мен идват по 5-6 човека, които са грешно диагностицирани и с изписани антидепресанти, без изобщо това да е необходимо за тяхното лечение. И това се прави както от колеги психиатри, така и от джипита", коментира д-р Герев пред "Монитор".

 

"Когато отидат на преглед например, много често пациентите казват, че са с панически пристъпи и тогава някои лекари веднага изписват антидепресанти, вместо успокоителни", коментира психиатърът.

 

Според него става дума по-скоро за неправилна диагностика, която обаче може да има дори фатални последици. Герев обясни, че изписването на антидепресанти става по строго определени критерии - например при депресия, отпадналост или когато човек има мрачни мисли.

 

"Смята се, че в такива състояния нивото на серотонин е ниско и не е задължително да се прибягва до антидепресанти. Неправилната диагноза може да има опасни последици и приемът на такива медикаменти може да доведе до сърдечносъдови проблеми, покачване на напрежението, наддаване на килограми. Пациентите започват да не се хранят, имат лоши мисли и дори може да станат обществено опасни", предупреждават лекарите.

 

 

 

 

Източник: dnes bg

Снимка: Интернет

 

tes