A A A

Отварят парк „Възраждане“ в София

До дни софиянци ще се радват на нов и модерен парк в града си. На 10 април ще се открие за посетители чисто новата зона за отдих „Възраждане“ в столичния квартал Зона Б5.

„За първи път от 30 години в София изградихме изцяло нов градски парк. Създадохме го на място, което години наред беше занемарено, а сега е зелено и чисто“, похвали се пред „Труд“ кметът на София Йорданка Фандъкова.

Дълги алеи с фигури от разноцветна мозайка, над 100 пейки, 3 чешмички и 46 кошчета за боклук. Това е новият парк в цифри. Той е с обща площ 52 декара, като 24 от тях са на комплекса „Спортна София“, който беше открит през август миналата година.

В парк „Възраждане“ е изграден първият за София сух фонтан. С него изпарението се свежда до минимум и загубите на вода са незначителни. Подобни сухи фонтани вече има в Пловдив и Варна.

Зоната за отдих ще разполага и с чисто нов амфитеатър с капацитет 90 души. Мястото е предназначено за културни представления. Изградена е и детска площадка, обособена в две части - за деца до 3 години и за по-големи, между 3 и 12 години.

Предвидено е пространство за опъване на циркови палатки. Там настилката е по-дебела. А когато няма циркове, които да изнасят представления, там ще могат да карат скейтбордисти.

 

Източник: Труд

Снимка: Интернет

 

tes