A A A

Къща за 2 милиона евро в София е най-скъпо продаденият имот за годината

Мениджър на висока или средна позиция с две или три деца, който иска да повиши стандарта си на живот и се премества в по-голямо и по-качествено жилище.

 

Така изглежда най-честият купувач във високия ценови клас, показва тримесечният анализ на агенцията за луксозни имоти Unique Estates.

 

"Най-продаваната къща за първите три месеца на тази година е при цени от 400 000 евро в полите на Витоша в затворен комплекс, а най-продаваният апартамент е този с три спални за около 230 000 евро в южните квартали на София", обобщава анализът.

 

Най-скъпо продаденият имот от началото на годината е бутикова сграда в София за близо 2 млн. евро.

10% ръст на сделките траен интерес имало към новото строителство и към покупките "на зелено". Това били отличителните черти на пазара на луксозни имоти от началото на 2016 г., твърдят брокерите.

 

Финализирането на сделките със скъпи имоти доскоро отнемаше година-две, сега това става средно за осем месеца. А при по-масовите жилища от излизането на имота на пазара до продажбата му сега минават само 3 месеца, докато преди това отнемаше по 6-8 месеца.

 

Във високия сегмент на имотната търговия трайно вече се покривали и исканите от продавача цени на жилищата и даваните от купувача, което говори за реализъм на участниците, отбелязват от агенцията. Техните данни сочат, че много рядко имало драстично намаляване на първоначално обявените цени.

 

И през първото тримесечие на 2016 г. интересът на купувачите е насочен към просторни жилищни имоти в центъра и престижните квартали на София, сочи анализът.

 

В района на "Докторската градина" цените на подобни имоти варират от 1500 до 2500 евро/кв. м, в "Лозенец" са от 1200 до 1800 евро/кв. м, а в "Изток" - от 1200 до 2000 евро.

 

 

Източник: Пловдив 24

Снимка: Интернет

 

tes