A A A

Откриха новия парк Възраждане (СНИМКИ)

Новият парк „Възраждане“ вече е отворен – той е разположен на територия от 52 дка, с детска площадка, водна площ, циркова плащадка, амфитеатър и два паркинга. Това е първият изцяло нов парк, изграден в последните 30 години в София.

Засадени са 607 нови дървета, от които 484 широколистни - явор, липа, дъб, магнолия, ликвидамбър, див рошков и др. и 123 иглолистни - ела, бор, сребрист смърч, кедри и др. За зелените площи е изградена автоматична поливна система. 

Поставени са над 100 пейки, кошчета за отпадъци, 3 чешми и тоалетна. Изградено е и парково осветление. 

Като част от проект са подменени и тротоарите към булевард „Ген. Скобелев“, на ул. „Партений Нишавски“ и ул. ”Камен Андреев”.

Проектът е реализиран със средства на общинското дружество „Софийски имоти" ЕАД, като част от тях са от инициатива JESSICA.

Историята на мястото е показателна за промяна, за която работим в София. Първоначално идеята е била на това място да се създаде парк, минава през пълното му градоустройствено заличаване през 2001г. и възможност за застрояване, следва занемаряване и изоставяне и опит да бъде взет с измама. Със серия от съдебни дела успяхме да върнем терена на общината и вече имаме нов парк.

Миналата година изградихме и многофункционален спортен комплекс. Той е на площ от 24 дка и се намира непосредствено до парка. За осемте месеца от както работи през комплекса са минали над 5000 души, като 80% от тях са станали клиенти с месечен или годишен абонамент, тренират две детски спортни школи и се провеждат турнири.

 

Източник и снимки: Йорданка Фандъкова / Фейсбук

 

 

tes