A A A

Въвежда се сателитна навигация на летище София

Процедури за долитане, подход и отлитане със сателитна навигация на полетите на летище София започва да въвежда държавното предприятие "Ръководство на въздушното движение" от 28 април, съобщиха от дружеството в четвъртък.

Целта е да се оптимизира управлението на въздушното пространство в съответствие с изискванията на Международната организация за гражданска авиация(ICAO). Чрез въвеждането на новите процедури ще може по-гъвкаво да се определят траекториите на полетите и извеждането на самолетите извън гъсто населените територии.

Сателитната навигация дава възможност за създаване на еднопосочни трасета за отлитащите и долитащите самолети и намалява конфликтните точки. Това ще повиши капацитета на въздушното пространство на летище София и ще намали шумовото въздействие, разход на гориво и вредни емисии.

Плановете на РВД са до края на 2016  г.  сателитната навигация да обхване всички български граждански летища за обществено ползване, което ще нареди страната ни сред водещите държави в Европа, като Германия и Франция.

Източник: mediapool

Снимка: Интернет

 

tes