A A A

110 нови автобуса тръгват наесен в София

110 нови автобуса ще сменят транспортните машини от 70-е и 80-е години на миналия век, които все още се движат по столичните улици. Това заяви изпълнителният директор на „Столичен автотранспорт“ Слав Монов.

 

Всичките 110 автобуса ще бъдат доставени в София през месец септември. Те ще бъдат пуснати в експлоатация по столичните улици 20-30 дни по-късно, увери Монов.

 

Първият дизелов автобус от новите модели вече е произведен. Той е с английски двигател, немска скоростна кутия и немско отоплително и охладително тяло, както и с германски колесни мостове. Автобусите обаче се произвеждат от китайската фирма „Дженджоу Юйтун Бус Ко.Лимитид“, която е най-големият производител на автобуси в света. Единствено шасито и купето на новите модели са изцяло нейно производство. Всички агрегати и възлови компоненти са произведени в Европа.

 

Автобусите отговарят на най-високия екологичен стандарт ЕВРО6 според българското и европейското законодателство. Климатик, видеонаблюдение, мобилен интернет са екстрите, които ще предлагат на пътниците, новите транспортни средства. Те ще са нископодови, с достъпност за хора с двигателни проблеми.

 

Доставката на машините е част от програмата за модернизация на автобусния парк. Офертата на китайската фирма, която е избрана, е сред тези, които са предложили най-ниска цена. Със спестените средства ще бъдат закупени още 30 нови единични автобуса, допълни той.

 

През следващите 3 г. ще бъдат доставени още 190 нови автобуса. Така машините, произведени до 2002 г., ще изчезнат напълно от употреба в София. Старите автобуси ще бъдат продадени и рециклирани, отговори Монов на въпрос на София Topnovini.bg.

 

През 2014 г. бяха закупени първите 126 нови автобуса по оперативната програма „Околна среда“.

 

Източник: Топ новини

Снимка: Интернет

 

tes