A A A

Правят скоростни жп отсечки с пари от концесията за летище София

Ако след реализиране на концесията за летище София БДЖ изплати задълженията си към НКЖИ в размер на около 85 млн. лв., ще вложим парите в модернизация на железопътните отсечки и в закупуването на нови скоростни влакове.

 

Това обеща генералният директор на НКЖИ Милчо Ламбрев. „Концесията на летище София ни касае дотолкова, че ако тези пари влязат в бюджета, от Министерството на транспорта могат да насочат част от тях към НКЖИ”, поясни Милчо Ламбрев.

 

Той коментира, че би се радвал, ако има нови влакове още през следващия месец, тъй като последната отсечка от дестинацията Пловдив-Свиленград предстои да бъде открита до септември.

 

„Тогава по цялото това трасе ще могат да се движат супер бързи влакове със 160 км/ч и тази инвестиция ще бъде оправдана”, каза шефът на НКЖИ. Ламбрев уточни, че до края на годината ще бъдат завършени железопътните отсечки Септември-Пловдив и Пловдив-Бургас.

 

„Нашето пожелание е от БДЖ по-скоро да доставят такива локомотиви и вагони, които да се движат с тези скорости”, допълни изпълнителният директор на НКЖИ.

 

Източник: novinar

Снимка: Интернет

 

 

tes