A A A

"Хаят" и Валентин Златев вдигат хотел в центъра на София

Нов хотел от висок клас от международната верига "Хаят" (Hyatt International) ще бъде изграден в София, обяви на форум в четвъртък министърът на туризма Николина Ангелкова.

 

Съоръжението ще се казва Hyatt Regency Sofia и ще се намира на мястото на бившия хотел „Сердика” на пл. "Васил Левски" в центъра, като старата сграда ще бъде съборена.

Българският партньор на международната компания е "Тера Тур Сервиз", което управлява хотелиерския бизнес на семейството на шефа на "Лукойл" Валентин Златев.

 

Новият хотел в София ще отвори врати най-късно през 2018 г. , обясни Такуя Аояма, вицепрезидент на световната хотелска верига за Русия и Централна и Източна Европа.

 

„Това, което е останало от стария хотел, е негодно и опасно и функционално не отговаря на изискванията на Hyatt”, обясни Лъчезар Тодоров, изпълнителен директор на „Тера Тур Сервиз”. Ще бъдат изградени и три подземни нива за паркиране.

 

Hyatt International има планове за разширение и по Черноморието, но първо искат да опитат пазара в София, посочи още Ангелкова.

 

Тя припомни, че се водят разговори с общо пет хотелски вериги от висок клас с интерес към българското Черноморие. Сред тях е и Marriott International, която в момента проучва задълбочено пазара.

 

Целта е България да се позиционира във високия ценови сегмент, защото „марките с високо качество водят след себе си и своите клиенти”, твърди министърът.

 

Ангелкова е уверена, че България може да привлече платежоспособни туристи, като очакванията на ведомството са в този сегмент да бъде постигнат ръст от 20% в идните пет години. През 2015 г. туристите в четири- и петзвездни хотели у нас са се увеличили с 4%.

 

 

 

Източник: mediapool

Снимка: Интернет

 

tes