A A A

Спешните медици в София се отзовали на 70 000 повиквания

За първите 6 месеца на 2016 година столичният спешен център е изпълнил 70 000 повиквания, от които 20 000 са хоспитализирани пациенти. От тях само 600 не са закарани в най-близкото лечебно заведение с компетентност, като в повечето случаи това е свързано с желанието на пациента. Това отчете здравният министър Петър Москов пред Нова ТВ.

Само че „Спешна помощ" не е такси. Работата на тези хора е да преценят какво е състоянието на пациента и докъде може да издържи, подчерта той.

Решението в коя болница да бъде закаран пациентът вече не се взема от екипа в линейката, а от шефа на смяната в спешния център, уточни министърът. Правилото било пациентът да се транспортира в най-близкото лечебно заведение с нужната компетентност.

ТВ репортажи показаха обаче, че въпреки правилото не винаги спешният пациент е лекуван в най-близката болница. Проверката, назначена от Москов, продължавала заради многото изпълнени повиквания. 

Москов отправи апел: "Обръщам се към публичните личности от елита, които имат конкретно желание при спешност къде да бъдат закарани, да не го правят. На линейките е наредено да не се съобразяват.".

Както писа "Монитор" от МЗ въведоха изискване за ежеседмичен отчет по отношение на дестинациите при спешните транспортирания на пациенти.

 

Източник: Монитор

Снимка: Интернет

 

tes