A A A

Американска компания откри предприятие за производство на авиокомпоненти в София

Американската компания Woodward откри днес в София предприятие за производство на компоненти за авиационната индустрия.

 

Предприятието, както и офисът на компанията, са базирани в комплекса Sofia Airport Center. Заетите площи са над 3 хил. кв.м, от които 2 хил. кв.м са за производствените дейности на компанията.

 

Инвестицията е в размер на около 9 млн. лева. Компанията ще се занимава с развойна и сервизна дейност в сферата на възобновяемата енергия, както и производство на компоненти за авиоиндустрията – стартери, ротори, двигатели и сензори и различни системи за управление, приложими в авиацията.

 

В момента в предприятието работят 70 души, а през следващите две - три години плановете са броят на служителите да бъде увеличен почти до 200 души, обясни на пресконференция управителят на компанията за България Емил Илиев.

 

От наетия в момента персонал 50 души са заети с дейностите, свързани с възобновяемата енергия. От тях половината се занимават с развойна дейност, а останалите – със сервизно обслужване на турбини по целия свят.

 

За момента в производството на авиокомпоненти са заети 20 души, посочи Емил Илиев. В близко бъдеще персоналът в това звено ще бъде увеличен до около 140 души.

 

Woodward е основана през 1870 г. в САЩ, като през 30-те години на миналия век навлиза в авиационната индустрия. Компанията произвежда различни компоненти и системи за авиоиндустрията, включително отбранителната авиация и бизнес самолети, както и индустриални системи, основно за контрол на енергията, за нефтената индустрия и в сферата на транспорта и машиностроенето.

 

Компанията вече разширява производството си с компоненти и устройства и за Boeing 737 Max и Airbus A320Neo.

 

Групата е реализирала продажби за над 2 млрд. долара през 2015 г., от които за индустриалния сектор възлизат на 877 млн. долара, а останалите са за авиационната индустрия. Компанията присъства в 14 държави и има над 7 хил. служители. В Европа Woodward има предприятия в Германия, Полша, Великобритания, Холандия и Русия.

 

На откриването зам.-министърът на икономиката Любен Петров посочи, че България става все по-привлекателна за инвеститорите във високотехнологични индустрии и аутсорсинг дейности. Той припомни, че страната ни е трета в света по привлечени инвестиции от аутсорсинг индустрията и на първо място в Европа по същия показател.

 

Кметът на София Йорданка Фандъкова допълни, че заради интереса на все повече инвеститори към района на столичното летище е възложила на главния архитект да подготви с екипа си необходимите подробни устройствени планове, за да се увеличат инвестициите в инфраструктура в района.

 

Пред журналисти Фандъкова допълни, че са определени и още две зони в София, към които има засилен интерес от фирми, в които също ще се правят приоритетни инвестиции. Тя обаче не пожела да каже за кои райони става въпрос.

 

Източник:  investor

Снимка: Интернет

 

tes