A A A

София подписа нови договори със старите фирми озеленители

Четиринадесет компании ще получат без състезание малко под 8 млн. лв. за година от Столичната община за поддръжка на зелените площи в София. Раздаденият бизнес е на фирмите, които и сега отговарят за парковете и зелените зони и спечелиха стара спорна поръчка от 2013 г. От документите се вижда, че през пролетта общината ги е поканила директно да продължат да поддържат същите площи. Договорите са подписани на 29 юли.

 

Проблемът в случая е, че от години общината знае, че тази година е трябвало да има избрани нови компании, но за пореден път не се е организирала да го свърши навреме и търгът да е по-качествен от предишния. През 2013 г., когато се сключваха договорите, обществената поръчка беше почти без състезание - заради архаични изисквания, които изгониха много от потенциалните участници, и после много от кандидатите с оферти бяха отстранени и така се стигна до ситуация да има само по една оферта в половината от зоните.

 

Веднъж с договор, дълго с бизнес

 

Старите споразумения изтичат тази година и затова в началото на 2016 г. Столичната община обяви нов търг на обща стойност малко под 28 млн. лв. Обществената поръчка беше прекратена през февруари. Обяснение защо се случи това не бе дадено от общината. Мотивите официално бяха грешно разписани кодове на отделните дейности, както и неяснота дали някои от задачите трябва да бъдат запазени за специализирани предприятия на хора с увреждания. Времето на спирането обаче съвпадна с периода на "катарзиса" на Бойко Борисов, когато няколко други големи поръчки бяха спрени заради "витаещи съмнения в обществото", че те са възложени или предопределени за фирми на крупни бизнесмени като Делян Пеевски.

 

От тръжната документация става ясно, че общината ползва за правно основание текст от ЗОП, който позволява на възложителите да правят обществени поръчки чрез процедура на договаряне без обявление при определени случаи. Така общината удължава договорите с първоначалните изпълнители заради "необходимо повторение на услугите от изпълнителите по договорите". Те ще се грижат за озеленяването до сключване на нов договор, "но не в по-дълъг срок от този на сега действащите договори" (съответно 35 месеца, 26 месеца и 18 месеца). Така на практика, ако общината не организира бързо нов конкурс, някои от озеленителните фирми може да продължат да работят в определени зони още почти три години.

 

Кои са фирмите

 

Най-голям дял в озеленяването на столицата има "Алдес" ЕООД. По прогноза тя ще получава над 1 милион лева на година, за да поддържа поляните на юг и на север от бул. "Сливница", бул "Царица Йоана", бул. "Тодор Александров", бул."Цар Освободител", бул "Цариградско шосе", Южния парк, парка край летище София. Фирмата се занимава и със засаждане на дървета в дворове на общинските училища, детски градини и здравни заведения. Собственик на компанията е Атанас Десов. Той е един от съдружниците в "Артстрой 2000", която бе една от компаниите, с която общинското дружество "Софийски имоти" направи спорни замени в периода1998 - 2003 г.

Другите две фирми с договори със Столичната община за по около 1 милион лева на година са "Жиро-М" ЕООД и "Про плантс" ЕООД. Първата отговаря за най-обемните територии - природен парк "Витоша", Борисовата градина, "Западен парк" и зелените площи в "Овча купел" и "Горна баня". "Про плантс" също ще поддържа "Западен парк", както и парковете "Здраве", "Хиподрума", ГУСВ, "Св. Троица" и "Св. Петър и Павел, както и бул. "България"."Жиро-М" се занимава професионално с озеленяване и е създадена през 2001 г от Мартин Реселешки (тогава едва 20-годишен), като в портфолиото й влизат както държавни, така и частни проекти. "Про плантс" на Александър Митков също е компания за ландшафтен дизайн и озеленяване с два градински центъра в София и на Петолъчката. До 2012 г. компанията е била собственост на Стоил Нановски, който сега заедно с баща си и сестра си е съсобственик в друга озеленителна компания - "Алверс комерс". На тази компания е поверена столичната зона 22 срещу 650 хил.лв.

 

В списъка попадат и два консорциума между "ЕкоАрх" и "БМТ-Консулт". Последната е собственост на бившия зам.-кмет на София в последния мандат на Софиянски Милор Михайлов. Обединението ще озеленява два от районите срещу 440 хил. лв. и 125 хил. лв. "Евъргрийн София 2013", която ще отговаря за зона 16 срещу 300 хил. лв., е обединение между "Еко сити 7" (чиято основна дейност е сметосъбиране) и АЕС-Х - също сметпопочистваща фирма, която доскоро отговаряше за почистването на една от столичните зони.

 

Приоритетът озеленяване 

 

Озеленяването се оказа един от приоритетите на Столичната община, след като в бюджета си за 2016 г. общинарите заложиха увеличение от 50% до 22 млн. лв. на средствата за поддръжка на зелени площи. "Предвидени са повече средства за поддържане на зелените системи на града, защото през годините много инвестиции бяха направени в парковете, но те изискват поддръжка, за да не бъде загубен ефектът", коментира пред "Капитал" преди време заместник-кметът по финансите Дончо Барбалов. В началото на годината общината обясняваше увеличението на бюджета за озеленяване с желанието София да се развива като "зелен град". На практика обаче този бюджет се разпределя за прекопаване и смяна на цветя и фиданки, но не и към реални политики, които биха променили качеството на живот в града.

 

 

Източник: Капитал

Снимка: Интернет

 

tes