A A A

Кражба от трафопост в София остави без ток над 200 клиенти на ЧЕЗ

Поредна кражба на медни кабели от трафопост в района на кв. "Лозенец" остави без електрозахранване за около 3 часа над 200 клиента на ЧЕЗ в района на бул. "Никола Вапцаров" тази сутрин и нанесе щети на дружеството за около 3000 лева. Това съобщиха от дружеството.

 

Сигналът за липса на електричество в блок 38 е регистриран в 04:45 часа. При посещението на аварийния екип е установено, че в трафопоста, от който се захранва блокът, са откраднати 10 метра меден кабел 10 кV и 14 метра меден кабел ниско напрежение. Подаден е сигнал в МВР и кражбата е регистрирана по надлежния ред. Около 07:50 часа след приключване на огледа от служителите на МВР е подадено електрозахранванена всички абонати. Екипи на ЧЕЗ работят за възстановяване на откраднатите кабели и на нормалната схема на захранване в района.

 

"Материалните щети са 3000 лева, но тук не се включват извънредния труд, положен от нашите служители през нощта r неудобствата за клиентите. Подобни нагли кражби ощетяват всички. Те нарушават нормалния ритъм на живот и спокойствието на клиентите, което не може да се компенсира по никакъв начин. За отстраняване на щетите се влагат средства, които в противен случаи биха могли да се използват за модернизиране на мрежата", казва Виктор Станчев, директор "Експлоатация и поддържане" в ЧЕЗ Разпределение България, цитиран в съобщението.

 

Дружеството противодейства според възможностите си на посегателствата. Компанията отделя милиони левове годишно за охрана, извършва обходи на съоръженията, прилага нова технология кабели с алуминиево покритие, както и сухи трансформатори.

 

Въпреки предприетите мерки през миналата година са откраднати 53 000 метра кабели и проводници, а щетите от кражби на съоръжения възлизат на 3,2 млн. лева. С цел по-ефективното справяне с проблема ЧЕЗ не спира да призовава за по-голяма обществена нетърпимост и за по-строги и ефективни наказателни мерки за крадците на елементи от електроенергийната инфраструктура на България.

 

Източник: bgonair

 

tes