A A A

Концесията на летище София удължена заради инвеститорски интерес

Подаването на оферти от кандидат-концесионерите на летище София ще се удължи с месец – до края на ноември, по искане на три компании с интерес към сделката. Това съобщи транспортният министър Ивайло Московски пред журналисти по време на международна конференция "Европейско и американско партньорство на авиационния бизнес и инвестициите", провела се в понеделник в София. Той обаче не посочи кои са потенциалните концесионери, които са поискали още време да подготвяне на офертите.

 

Досегашният срок за внасяне на ценовите предложения бе 20 октомври 2016 г. като на следващия ден трябваше да бъдат отворени офертите.

 

По думите на Москов публикуваната тръжна документация за концесия на столичния аеропорт се радва на голям интерес. Регистрирани са над 1000 влизания, а евентуалните инвеститори са задали 700 въпроса.

 

Ще се радваме, ако някоя от големите американски компании проявят интерес към процедурата на концесиониране, каза още Московски пред журналисти.

 

Според негови изказвания преди обявяването на концесията интерес към летището проявявали операторите на летищата в Мюнхен, Франкфурт, Цюрих, Ванси, Лион, Дъблин, както и инвестиционният фонд зад лондонското летище "Хийтроу".

 

Оператор на летището във Франкфурт е немската “Фрапорт АГ Франкфурт Еърпорт Сървисиз Уърлдуайд”, която у нас държи 60 процента от концесионера на летищата във Варна и Бургас. Останалият дял е на “Еърпорт Сървисиз България", която е на "Химимпорт", притежаваща авиокомпанията "България Ер" – един от големите длъжници на летище София.

 

Транспортният министър припомни, че мерките за сигурност и безопасност, гарантирани от бъдещия концесия, са с особена тежест. В инвестиционната програма на бъдещия оператор е заложено пълно обновяване на Терминал 1, посочи още Московски. В момента летището обслужва 4 млн. пътника годишно, а капацитетът му е до 10 млн. пасажера.

 

Московски се включи във форума на Американската асоциация на директорите на летища (AAAE) и посолството на САЩ в България, в който участваха директори на едни от най-големите американски летища.

 

По думите на Ивайло Московски е абсолютно реалистично от следващата година български авиокомпании да летят директно до САЩ. Такива още от 2014 г. заяви компанията "Би Ейч Ер", като намеренията бяха те да тръгнат през 2015 г., но още не са факт.

 

Изпълнителният директор на авиокомпанията и един от акционерите Янко Иванов обяви, че полетите ще са поне два пъти седмично. По думите му "Би Ейч Еър" има всички разрешения от американските власти да осъществява полети над Океана.

 

"Има назначение подписано, включително от администрацията на президента на САЩ. Авиокомпанията е одобрена в пълен обем, както за редовни полети, така и за частни полети, извършени са е тестови полети до САЩ, направени са всички стъпки, самолетът е налице. Извършени са всички процедури по получаване на оперативни разрешения. Остана да приключи една процедура, която се нарича "Секюр флайт" и представлява подаването на данни за пътниците и екипажите, които трябва да бъдат обработени от страна на американската администрация и да бъдат допуснати до полети – това е последната стъпка", каза Иванов, цитиран от БНР.

 

Би Ейч Еър" е собственост на кипърската офшорка "Вилкания Лимитид", "Балкан Холидейз Сървисис" и Янко Иванов, който е и управител на компанията. Управител на "Балкан Холидейз Сървисис" е Радка Минева, съпруга на основния акционер на Първа инвестиционна банка Цеко Минев.

 

Компанията ще осъществява минимум два полета седмично до Ню Йорк, а в последствие и до Чикаго, където живеят най-много българи.

 

"Последните няколко години като обем дейността на Летище София нараства и съм сигурен, че то има своя потенциал. Вероятно е много силно да кажем, че би могло да стене регионален лидер, тъй като едва ли някой е в състояние да измести обемите на летището в Истанбул, но то има своето място в региона. За това сам по себе си говори и фактът, че пътникопотокът и бизнесинтересите за дейност на Летище София нарастват", коментира министърът

 

 

 

 

 

Източник: mediapool

Снимка: Интернет

 

tes