A A A

Работна група ще решава за визията на София до 2050 г.

Общината прие създаването на работна група, която да изготви общата визия на столицата и развитието на София в дългосрочен план до 2050 г. В групата ще влизат експерти, избрани от главния архитект Здравко Здравков, предаде БГНЕС.

 

Идеята е това да бъде интердисциплинарна работна група, която ще работи за превръщането на София в зелена столица.

 

Общинският съветник от групата на ГЕРБ Малина Едрева заяви, че групата ще работи за развитието на София като "зелена столица".

 

Едрева посочи, че е предвидено изменение на общия устройствен план и в тази връзка се предлагат промени в изискванията за т.нар обществени сгради, в които влизат общежитията и апартаментните хотели да се завишат и сравнят с изискванията за жилищните сгради.

 

От ГЕРБ предлагат и в Закона за устройство и застрояване в София да се създаде нова категория терени за озеленяване в жилищните комплекси, защото в момента такава не съществува. Предлагат и в урегулираната територия да могат да се поставят огради на частни имоти само в регулационните граници, като това няма да дава възможност на собствениците на имоти да отнемат публични пространства като тротоари и улици.

 

Предлага се и текст, с който да бъдат задължени инвеститорите на сгради над 50 м. в централната част да предоставят работни проекти, които да се одобряват от Столичния общински съвет и да доказват транспортното обслужване чрез анализ на трафика. Друго предложение е да не се издава разрешително за строеж, ако липсва достъп до улица.

 

Източник: БТВ

Снимка: Интернет

 

tes