A A A

Lufthansa иска да увеличи дела си при дългите полети от София

Lufthansa се стреми да увеличи пазарния си дял при полетите на дълги разстояния от София. Това заяви за "Капитал" регионалният директор на германската авиокомпания Александър Толвет. За да популяризира трансконтиненталните си дестинации, на 16 октомври с полет от Франкфурт до София и на самото летище компанията ще представи най-големият пътнически самолет в света Airbus A380.

 

Тя притежава 14 такива машини, с които е най-големият им оператор в Европа. С тях тя лети до осем дестинации - по четири в Северна Америка и Азия. Самолетът обаче няма да извършва полети директно от София, а ще е връзката през Франкфурт с останалите редовни полети на Lufthansa от българската столица, обявиха от авиокомпанията на пресконференция.

 

Целта на представянето

 

Целта на презентацията е по-скоро чисто имиджова – да представи на потенциалните клиенти най-големия самолет за трансконтинентални полети. А380 има четири класи – първа с 8 места, бизнес (78), премиум икономична (52) и икономична (371), като самолетът превозва около 40% повече пътници от най-големия Boeing – 747-8. Промоционално компанията пуска за периода 14-17 октомври намалени двупосочни билети по 380 евро за дестинациите в САЩ (Хюстън, Лос Анджелис, Маями и Сан Франциско) и по 480 до азиатските Делхи, Пекин, Сингапур и Хонконг, като те трябва да се използват до 24 юни и 28 февруари догодина.

 

Групата на Lufhansa включва Swiss и Austrian, с които имат 74 директни полета седмично от София и Варна до Франкфурт, Мюнхен, Виена и Цюрих. Според Толвет дългите дестинации към Северна Америка от България са добре развити – Маями, Ню Йорк, Вашингтон и Сан Франциско. Затова и главна цел на стратегията са развитието на азиатските държави и Африка, разбира се, растеж и към Северна Америка, където групата държи около 20% от полетите от София.

 

Толвет не се ангажира с дялове към останалите дестинации, тъй като те силно варират според държавите. През последните две години групата растеше общо с 15-16% като пасажери на българския пазар. Толвет заяви, че целта им е да запазят пазарните си позиции през тази и следващата година.

 

Напоследък германската група среща все по-голяма конкуренция от авиопревозвачите от Персийския залив и Turkish Airlines, особено в полетите към азиатските дестинации. Затова и наскоро тя подписа договор за съвместни полети с най-големия превозвач в Китай Air China. Досега Lufthansa успя да състави мрежа от споразумения за съвместна работа също със Singapore Airlines, United Airlines и японската ANA Holdings.

 

Възможностите на софийското летище

 

Летище София не е проектирано и оборудвано за наземно обслужване на А380 - такива са само няколко от големите в света. Пистите му обаче позволяват да кацат толкова големи машини. Директорът на летището Христо Щерионов каза, че по тази причина то е резервно за дубайските авиолинии, чиито експерти са идвали и проверявали пистата, преди да го обявят за такова. Част от екипажа на A380 на 16 октомври ще е и 36-годишният старши първи офицер Марио Бакалов, който е единственият български пилот на най-големия самолет в света в Lufthansa.

 

Бакалов е завършил академията на Lufthansa за пилоти и оттогава работи в компанията, като е преминал през почти всички основни пътнически модели на Airbus. Първият полет в историята на А380 беше направен в края на април 2005 г., a първият търговски полет - през 2007 г. от сингапурските авиолинии. Към края на август в експлоатация са 194 самолета от този тип, като Lufthansa оперира с него от 2010 г.

 

 

 

Източник: Капитал

Снимка: Интернет

 

tes