A A A

Всеки електромобил ще паркира безплатно в центъра на София

Всеки електромобил, независимо къде е регистриран, може да получи от Центъра за градска мобилна безплатен стикер за паркиране в синя и зелена зона. Това съобщи зам.-кметът по транспорта на София Евгени Крусев по време на конференцията "Форум Градът". Той не уточни колко такива стикери вече са дадени.

 

Столична община разработва схема за поставяне на зарядни станции за електромобили, каза още Крусев.

 

Зам.-кметът по транспорта призна, че все още има "умни светофари" в София, които не работят, защото уредбите не са свързани в система за управление. Става въпрос за пешеходните бутони към тях, които хората натискат и се чудят защо с минути не светва зелен светофар. "Бутоните са нужни, за да се адаптират фазите на светофара, да се повиши сигурността на гражданите и да се подобри управлението на трафика," посочи Крусев.

 

По думите му изпълнението на проекта за поставянето на "умни" светофари, който се финансира с европейски средства, трябва да приключи в началото на 2017 г. Тогава съоръженията ще работят на 160 кръстовища. Към момента са поставени 120 такива светофара.

 

Според изчисленията на Центъра за градска мобилност смяната на светофарите трябва да съкрати времето за придвижване в града с 30%, както и да намали вредните емисии и разходите за гориво.

 

 

Източник: mediapool

 

Снимка: Интернет

 

tes