A A A

Строят огромни небостъргачи в София

Три небостъргача ще се издигнат в София до няколко години. Високите сгради ще са на изхода на бул. "Цариградско шосе", също и до "Пирогов", както и до мол "Парадайз", съобщава "24 часа".

 

Трите проекта са на различна фаза, като първият вече е с издадено разрешително за строеж, съобщи главният архитект на София Здравко Здравков. За другите два все още вървят процедури и тепърва ще се обсъждат от експертния съвет по устройство на територията, уточни Здравков.

 

Небостъргачът, за който вече има издадено разрешение, ще се строи близо до 126-метровата офис кула "Капитал Форт" на бул. "Цариградско шосе". Той ще е част от проекта Sofia capital city на компанията "Форт Нокс", чийто първи етап включва 3 сгради, а кулата е първата от тях.

 

Според плановете втората ще е небостъргачът Sky Fort. Той ще е висок 202 метра, с 44 етажа, като 36 от тях ще се издигат над земята. Ще разполага с общо 40 000 кв. м площ. Билдингът ще има 3 етажа подземни паркинги, кафене, заведение, панорамна площадка на върха и ще се обслужва от 19 асансьора. След завършването му той ще е най-високата сграда в България и 20-ата в ЕС.

 

Проектът за визията е на "А и А архитекти" - компанията на арх. Ангел Захариев, съпруг на правосъдната министърка Екатерина Захариева. Дело на архитектурното студио са няколко от сградите в Бизнес парка, жилищният комплекс "Резиденшъл парк" и детският музей "Музейко".

 

Цял комплекс с лагуна по средата, носещ името "Град в града", пък планира да изгради турската компания "Гаранти коза" върху терен от 100 дка на мястото на бившия завод за мотокари близо до "Пирогов".

 

Проектът включва 4 кули от по над 50 етажа на ъгъла на булевардите "Гешов" и "Тотлебен".

 

Компанията вече започна реализацията на първия си проект в София - "Гранд каньон" в "Младост 3", който е на мястото на бившия магазин "Аско Деница". Там ще има мол, хотел, 20 000 кв. м парк, жилищна част, офиси, амфитеатър и други. "Гранд каньон" ще се простира на 138 000 кв. м, а трите му сгради ще се казват "Витоша", "Рила" и "Пирин". Проектът носи името "Гранд каньон", тъй като кулите ще "израстват" от подиум, проектиран като естествено ерозирал терасовиден каньон.

 

Проектите за "Гранд каньон" и 3-ия небостъргач - "Парадайз Тауър", ще се разглеждат от експертния съвет по устройство на територията на 28 октомври. 215-метровият "Парадайз Тауър" ще е на булевардите "Т. Каблешков" и "Черни връх". Инвеститор е собственикът на близкия мол "Парадайз". Ще е на 55 етажа с 5 нива за подземни паркинги, търговска, офисна и хотелска част. Предвижда се топла връзка между него и мола, а на покрива на небостъргача - панорамна площадка със свободен достъп.

 

 

 

 

 

Източник: дарик

Снимка: Интернет

 

tes