A A A

Село Равно поле иска да стане квартал на София

Софийското село Равно поле иска да се отцепи от община Елин Пелин и да стане квартал на столицата.

Причината е скъпият транспорт до София. Равнополци искат референдум, който да реши съдбата им, предаде Нова телевизия.

 

Селото се намира на 17 километра от центъра на София. В него живеят 1445 души. 700 от тях са се подписали, че искат да станат столичани, за да имат по-евтин транспорт. Вместо 2,30 лева - 1,60 лева, колкото е в столицата.

 

Не всички равнополци обаче искат да стават столичани, каза пред БНР проф. Филип Тодоров от инициативния комитет в селото.

 

"Наистина този транспорт дразни много. Има едни маршрутки, които са през голям интервал от време, скъпи. Само ще ви дам за пример, че маршрутката София - Вакарел струва много по-малко като цена, отколкото маршрутката София - Равно поле. До Вакарел е 2 лева, до Равно поле в момента е 2.30, като имате предвид, че разстоянието е 17 километра. Има много ученици, които учат в София, много хора, които работят в София, единият аргумент", обясни професор Тодоров и посочи и други аргументи в защита на тезата си.

 

По думите му село Равно поле е най-богатото село в община Елин Пелин, в което през последните години не е сложена нито една тротоарна плочка, нито един метър асфалт.

 

Общинският съвет на Елин Пелин веднъж вече е отхвърлил искането за референдум за отцепването на селото. 

 

Кметът на Елин Пелин Ивайло Симеoнов обясни, че вече много неща са направени и обеща, че въпросът с транспорта ще бъде решен следващата година. Освен това равнополци трябвало да знаят, че софийското жителство би им донесло по-високи местни данъци и не си заслужавало само за разлика от 40 стотинки в транспорта.

 

А иначе процедурата селото да се присъедини към град е дълга, тежка и тромава.

 

От Столичния общински съвет казаха, че всичко е в ръцете на община Елин Пелин.

 

Кметът на София Йорданка Фандъкова определи желанието на равнополци да се присъединят към София като "добра оценка за работата на Столичната община". 

 

"Разбира се, че не е възможно всички да минат към Столичната община. Необходимо е да има добро регионално развитие и хората да имат добър достъп. Разбирам аргументите на гражданите, но наистина не бихме могли да приемем цяла България в Столичната община", допълни обаче градоначалникът на София.

 

 

 

 

Източник: Дирбг

Снимка: Интернет

 

tes