A A A

8 неща, които хората отказали алкохола, искат да знаете

 

 

1. Алкохолът и забавата не са взаимно изключващи се

Има един неизречен натиск, когато става дума за пиене и социални среди. Сякаш човек няма право да се забавлява в бара, ако не държи бира в ръка. Истината е, че той може да си прекара също толкова добре, ако цяла вечер е на чаша със сода.

2. Решението е нещо повече от проста промяна в начина на живот

За някои хора пиенето е повече от просто един социален навик. Има хора, които наистина се пристрастяват към алкохола и имат нужда да отрежат из основи спиртните напитки, преди те да имат опасни последствия за живота им. Ако ваш близък внезапно спре да пие алкохол, не го разпитвайте за причините, а го подкрепете.

3. Вкусът на алкохола може да бъде отблъскващ

Има хора, които просто не обичат вкуса на алкохолните напитки, но това не трябва да ги превръща в аутсайдери във вашата компания. За някои хора наистина няма никакъв смисъл да се насилват да консумират питиета, които не отговарят на вкуса им, само и само, за да са част от тълпата.

4. Отказването на алкохола наистина позволява на човек да взема по-добри решения

Алкохолът наистина може да повлияе на челния дял на мозъка – зоната, ангажирана с вземането на решения. Именно затова спиртните напитки намаляват задръжките, но понякога затрудняват добрата преценка на човек. Умът без алкохол определено е по-ясен.

5. Пиенето на алкохол може да доведе до промени в тялото

Реалността е следната – алкохолът може да доведе до редица здравословни проблеми, включително да се отрази на доброто храносмилане и на физическата форма на човек. Спиртните напитки могат да доведат до обезводняване, до отслабване на имунната система, до смущения в съня.

6. Махмурлукът не си струва пиенето

Има хора, чийто махмурлук продължава два дни и това влошава качеството им на живот. Ако вашият махмурлук е твърде силен, това може да е осезателен знак, че прекалявате със спиртните напитки и че те могат да имат значителни (лоши) последици за здравето ви.

7. Да бъдеш трезвен ти позволява да изпиташ всяка емоция

Няма нищо по-хубаво от това да се смееш и да се радваш на живота, без да имаш нужда от алкохол за това. Според много изследвания спиртните напитки могат да променят някои системи в мозъка, като амигдалата, зоната на ума, отговорна за емоциите и за задействането на чувството на страх или безпокойство.

8. Отказването на алкохола може да доведе до пълна трансформация в живота.

В крайна сметка, решението на всеки човек, който е спрял да пие алкохол, си е негово лично. Често това решение е в полза на неговото благосъстояние, което явно е било влошено, именно заради употребата на алкохол. За някои хора, отказването на алкохола, може наистина да доведе до сериозни промени в живота им към добро. За други, това е просто един избор.

 

 

Източник: тялото

Снимка: Интернет

 

tes