A A A

Българският филм "Жажда" тръгва по кината в София, Пловдив и Варна

След топъл прием на фестивалите Сан Себастиан, Варшава, Цюрих, Хайфа, Хамбург, Лондон и Люксембург и няколко награди - от Минск, София и последно Вилнюс, филмът "Жажда" на Светла Цоцоркова тръгва по кината в няколко града в България от днес.

 

Това е първият пълнометражен игрален филм на режисьорката, чийто къс "Живот със София" попадна в Седмицата на критиката в Кан. Освен блестящите дебютанти Моника Найденова и Александър Бенев в него участват Светлана Янчева, Ивайло Христов, Васил Михайлов, Стефан Мавродиев и Иван Бърнев.

 

В "Жажда" режисьорката възкресява спомени от детството си в странджанско село. Семейство със син тинейджър (Светлана Янчева, Ивайло Христов, Александър Бенев) живее на живописен хълм в малко селце. Въпреки безводието препитанието им е да перат чаршафи за близките хотели по морето. Трудното им, но спокойно съществуване е смутено от пристигането на баща и дъщеря - търсачи на вода, които обещават да им изкопаят кладенец.

 

Заснет в запуснато село край Сандански, филмът грабна критиката с магическата си сценография и светлината, пресъздадена от оператора Веселин Христов. Вероятно най-голямото признание за "Жажда" обаче идва от кинокритика на "Варайъти" Джей Уайзбърг, който нареди филма сред 10-те най-добри за 2015 г., редом до "Омарът", "Синът на Саул", "Каръл" и "Четиридесет и пет години".

 

Филмът може да бъде гледан в Дом на киното, Културен център G8, Euro Cinema, "Одеон", "Люмиер" и Cine Grand в София, в "Лъки - Дом на киното" в Пловдив и фестивалния и конгресен център във Варна.

 

Източник: Дневник

Снимка: Интернет

 

tes