A A A

Открива се първият "София Спорт Филм Фестивал"

Първият международен фестивал на спортните филми в столицата ще бъде открит днес в 18.30 ч. в кино "Люмиер". Дебютното издание на "София Спорт Филм Фестивал" предлага интересна селекция от творби.

 

В 18.30 ч. кметът на София Йорданка Фандъкова, директорът на НДК Мирослав Боршош и актрисата Жана Караиванова ще дадат старт на фестивала, който ще и международен преглед на документални и игрални ленти със спортна тематика.

 

Първият филм в програмата е култовото заглавие "Палио", с прожекция от 19 ч. Творбата представя най-старите конни състезания в света, които се организират два пъти годишно в Сиена.

 

Първият ден на фестивала ще завърши с още един хит: "Автомобилен клуб Хавана". Копродукцията на Куба и САЩ разказва за шестима драг рейсъри, решили в последната минута да направят промени по любимите си американски автомобили, според изискванията на първото официално състезание в Куба след 1960 г.

 

В събота е денят за екстремни спортове, където ще бъде представен и един от най-емоционалните филми на българската звезда в парапланеризма Веселин Овчаров - "Да летиш отново".

 

Лентата разказва за парапланериста Даниел Веласко, който след инцидент през март 2001 г. в Мауи остава парализиран от кръста надолу. Въпреки че е в инвалидна количка, Веласко не прекарва времето си в самосъжаление, а се подготвя да се върне обратно в небето, за да полети отново.

 

Билетите могат да се купят на касите на НДК, както и пред салона в деня на прожекцията на цени от 5 лв. за деца и ученици до 18 г. и 8 лв. за възрастни.

 

Източник: Дневник

Снимка: Интернет

 

 

tes