A A A

Йорданка Фъндъкова

Йорданка Фандъкова
Йорданка Фандъкова
Кмет на Столична община
Първи мандат
23 ноември 2009 – 6 октомври 2011
Секретар на Столична община  
 - 2010-досега Ралица Стоянова
Предшественик Минко Герджиков
Втори мандат
встъпила в длъжност на
8 ноември 2011
Секретар на Столична община  
 - 2010-досега Ралица Стоянова
Предшественик Мария Бояджийска
Родена 12 април 1962 г.  (52 г.)
Самоков, България
Полит. партия ПП „ГЕРБ“ (от 2009 г.)
Професия учител • политик
 
   

Учител и политик от ГЕРБ. Тя е заместник-кмет на Столичната община (2005–2009) и министър на образованието, младежта и науката (от 27 юли 2009). На 15 ноември 2009 година печели изборите за кмет на Столичната община и полага клетва за кмет на 23 ноември 2009 г., с което става първата жена на този пост.

 Биография

 Ранен живот и образование

 Завършва 35-та руска езикова гимназия „Добри Войников“ в София и Софийски университет „Св. Климент Охридски“ със специалност „Руска филология“. След това работи като учител (от 1985) и директор (от 1998) в 73-то Средно общообразователно училище „Владислав Граматик“ в София.

 

Политическа кариера

През 2005 година Йорданка Фандъкова става заместник-кмет на Столичната община по култура, образование, спорт и превенция на зависимости.

 В началото на 2008 година общинската администрация прави опит да въведе система за записване в общинските детски градини чрез Интернет. Проблемът е политически чувствителен, тъй като броят на местата е значително по-малък от броя на желаещите да се запишат. При пускането в действие на системата възникват сериозни технически проблеми, което предизвиква множество отрицателни реакции. Фандъкова подава оставка като заместник-кмет, но тя не е приета от кмета Бойко Борисов. Освободен е само ръководителят на Дирекция „Образование“ в общината.

 На парламентарните избори на 5 юли 2009 година Йорданка Фандъкова е избрана за народен представител от ГЕРБ. В Народното събрание не остава дълго, тъй като на 27 юли е избрана за министър на образованието, младежта и науката в 87-мото правителство на България с министър-председател Бойко Борисов.

През септември 2009 година ГЕРБ обявява кандидатурата на Фандъкова за освободения от лидера на партията Бойко Борисов пост на кмет на Столичната община. Подкрепа за нейната кандидатура заявяват и по-малките десни партии Съюз на демократичните сили и Демократи за силна България. Печели изборите с 67% от подадените гласове, но при рекордно ниска избирателна активност от 24%.

 В края на август 2011 г. обявява кандидатурата си за нов мандат за кмет на Столична община на предстоящите местни избори. На 23 октомври 2011 г. Йорданка Фандъкова печели изборите за кмет на София.

Семейство

Йорданка Фандъкова е омъжена за педиатъра Юри Фандъков, имат дъщеря.

 

 

 

tes