A A A

София - Варна - за час и 20 мин?

Това не е реклама на новия скоростен влак Варна-София, който ще бъде открит през 2036 година, нито магистрала "Хемус" се е превърнала в писта на "Формула 1".

 

С автобус до Варна се стига за седем часа, с кола - за шест, ако карате бързо може и за четири и половина. По разписание, БДЖ ще ви извози за 7:30 часа. Освен ако не аварира край Павликени, например.

 

Редовният полет на България еър от Варна до София е 55 минути. Като сметнете трафика, чекирането и настаняването, отива поне още един час.

 

Може ли тогава да стигнеш от центъра на Варна до НДК за час и двайсет минути? Оказа се, че може, ако си Веселин Марешки.

 

По време на кандидапрезиденския дебат в студиото на bTV, бизнесменът сам се похвали: "Знаете ли защо успях за час и двайсет минути да пристигна от Спортна зала Варна до вашето студио? Защото през цялото време имах помощта на всички българи. Това е точно както е било едно време при Освобождението, защото българите помагат на този, който ги освобождава, а не на този, който ги поробва."

 

Бърз преглед на сайта на Марешки разкрива част от загадката. Там пише, че в 17.30 часа Марешки е имал среща със симпатизанти в Двореца на културата и спорта във Варна, а дебатът по bTV започва в 19.30. "За да стигне на време в столицата, Марешки се качи на нает специално за целта самолет".

 

Защо бизнесменът, който си купи стария правителствен Ту-154М за $395 000 през февруари 2013 г, трябва да наема самолет, остава неясно. Последно следите на самолета се губеха в Русия, където се говореше, че е бил препродаден.

 

Но да се върнем в настоящето. Като истински Супер Марио, кандидат-президентът изхвърча от трибуната във Варна в 18:10 ч. Пред ДКС го чака мотор. За девет минути той стига до летището на града, като спира на всички светофари и не сгазва никого, препускайки стремглаво по улиците.

 

Качва се на самолета, пие едно кафе за допълнително освежаване, чете записките, приготвени от щаба му и зареден с енергия и ентусиазъм каца на летище "София" около 19 ч. Качва се на втори мотор, сече града надлъж в час пик, и в 19:31 е в студиото на бТВ, което се намира в "малкото НДК".

 

Наемът на частен самолет от Варна до София излиза към 2000 лева - смешна сума за бизнесмен като Марешки. Само не разбрахме как "всички българи помогнаха" на Марешки да стигне за час и двайсет минути до дебата.

 

Дали по улиците на Варна и по Цариградско шосе в София хората са правили шпалир, за да осигури бързото му и безпрепятствено придвижване? Или пред телевизията са го чакали с вода, сапун и кърпи, за да може "освободителят" да отмие умората след светкавичния маратон за благото на народа?

 

Трябва да признаем, че все пак човекът се яви на дебата, който първите двама в проучванията - Цецка Цачева и ген. Румен Радев - не удостоиха с присъствието си. Друг е въпросът, че социолозите им измериха представянето.

 

По същото време Цачева беше в Кюстендил. Колко му беше да се отбие до студиото на бТВ - хайде, нека да не е с мотор, но и с кола се стига за по-малко от час. Особено когато колата е с ескорт на НСО. Както каза Каракачанов, можеше поне в предаването "Мама готви по-добре" да се появи.

 

За час и двадесет минути Румен Радев можеше да направи пет кръгчета от София до Варна с МиГ-29.

 

Източник: Web cafe

Снимка: Интернет

 

tes