A A A

Рядък астрономически феномен наблюдаваме тази нощ

Тази нощ ще станем свидетели на рядък астрономически феномен. Астрономическото лято или т.нар. Лятно слънцестоене, настъпва тази нощ в 01:30 часа. Събитието съвпада с юнското пълнолуние и се нарича „ягодова луна“. Това е наименованието, дадено на пълнолунието през юни, но не заради цвета на луната, а защото съвпада с дните, в които в много от фермите за ягоди започва тяхната беритба, разказва bTV. За последно „ягодова луна“ в Северното полукълбо е била наблюдавана през 1967 г.

 

Цветът на Луната няма да бъда тъмно червен или розов, а в кехлибарен.

 

В някои държави наричат юнското пълнолуние Rose Moon, Long Night Moon, Hot Moon, или Honey Moon, като последното определение е заради многото сватби, които се организират през юни.

 

Следващото съвпадение на двете астрономически събития ще бъде след цели 46 години – на 21 юни 2062 г.

 

Останалите пълнолуния до края на годината са на: 20 юли, 18 август, 16 септември, 16 октомври, 14 ноември и 14 декември.

 

През ноември 2016 г. ще наблюдаваме явлението Супер Луна. Спътникът на Земята ще бъде „само“ на 356 536 км от Земята. За последно той е бил толкова близо през 1948 г. Средното разстояние между Луната и Земята е 384 400 км, което означава, че на 14 ноември Месечината ще бъде с около 7,3% по-близо от обичайното.

 

Източник: топ новини

Снимка: Интернет

 

tes