A A A

Съвети за зимни преходи в планината

Съвети за зимни преходи в планината

 

Само защото навън е студено, мокро и има сняг не значи, че трябва да забравим за туризма. Планината през зимата може да бъде много забавна и ободряваща. Все пак, има някои неща, с които трябва да се съобразяваме. Следват няколко правила за зимен туризъм, които ще са ви от полза, за да си прекарате добре и в същото време да бъдете добре защитени.

Зимата придава коренно различен облик на планината. Пътеките, които познавате в топло време са съвсем различни през зимата и ви предлагат нови предизвикателства. Все пак това ѝ е хубавото на планината. Затова преди да поемем към бялата планина е нужна и предварителна подготовка, за да не превърнем приятната разходка в непреодолима опасност.

 

Първото нещо, което трябва да имате предвид е, че през зимата времето може да се промени много по-бързо и драматично в сравнение с по-топлите сезони. Трябва да се обличате, така че да останете сухи и да губите възможно най-малко от телесната си топлина. В същото време не е добра идея и да се потите прекалено много. Затова носете повече дрехи, които да обличате една върху друга, като листата на зелката. По този начин ще можете да регулирате по-лесно облеклото си в зависимост от промените на времето и интензитета на вашата активност. Ако времето стане по-студено или се застоите на едно място, обличайте повече дрешки. Ако се затопли или започнете да се потите от ускорения си ход, свалете нещо от себе си и го сложете в раницата.

 

Първата и най-важната част от облеклото ви в планината през зимата е бельото. За него е важно да може да отвежда потта от тялото ви. Намерете термобельо, изработено от синтетичен материал. Следващият слой дрехи ще ви помогне да изолирате тялото си и да запазите топлината, която то отделя. Най-често срещаният материал за това е вълната. Външният слой трябва не само да изолира добре, но и да е водоустойчив. Уверете се, че връхната ви дреха, ще ви предпази от влагата, било то от сняг, дъжд или дори от много гъста мъгла, и е направена от материал, който е проектиран да бъде водоустойчив.

 

Вярно е, че тялото ви ще губи топлина и през главата. Не забравяйте да носите някакъв вид защита за главата, която да покрива и ушите. Уверете се, че вашата шапка или качулка е добре изолирана и ще ви предпази от водата.

 

Носете дебели чорапи, които в също време имат дрениращи характеристики, заради потенето на краката. Обърнете специално внимание при избора си на туристически обувки, които също трябва да са водоустойчиви. От цялата ви екипировка обувките ви са най-силно изложени на влагата и е от решаващо значение да не пропускат. Използвайте обувки, които са предназначени специално за зимата. Други модели могат да ви подведат с доста голям процент на вероятност.

 

Ръкавици също са много важни, тъй като студените ръце могат да бъдат много неприятни и разсейващи за туриста. Удачен вариант са ръкавиците, облечени с тънка кожа отвън и изолиращ материал от вътрешната страна, който да предостави допълнителна топлина и защита в пряк контакт с ръцете ви.

 

Когато ходите в планината през зимата, тялото ви ще работи по-усилено, отколкото в топло време и това ще доведе до изгарянето на повече калории. Поради тази причина трябва да се ядат по-високо калорични храни, отколкото в топли дни. Водата винаги трябва да бъде в горната част на списъка ви за туризъм по всяко време. Не се заблуждавайте, че само защото слънцето не е толкова силно ще ви трябва по-малко вода. Заредете се с достатъчно вода. Нещо, за което трябва да се погрижите е да не позволявате водата да замръзне. Можете да си купите специални бутилки за вода, които са изолирани (включително сламката). Другият вариант е преди да тръгнете, да сипете в шишето си топла или дори гореща вода. Тя ще се охлади, след като излезете навън.

 

Зимните преходи при ясно време могат да са неприятни за очите, тъй като слънцето се отразява в снега и може да ви заслепи. Вземете мерки за предпазване на очите от ултравиолетовите лъчи на слънцето, така че да не станете жертва на снежна слепота. Използвайте слънчеви очила, които имат висока способност за защита от слънцето.

 

Също така, не забравяйте да защитите всеки част от кожата на лицето си, която е изложена на слънцето, със слънцезащитен крем с висок UV фактор. Погрижете се и за устните си, които могат да пострадат при силен вятър.

 

В зависимост от продължителността на прехода ви и неговата трудност, вземете със себе си и онези задължителни неща за безопасност, без които не може …. просто за всеки случай. Винаги носете карта на района (или GPS със заредена батерия), аптечка, компас, джобно ножче, фенерче, мобилен телефон, сух чифт чорапи и ръкавици.

 

Ако имате време, прочетете и статията ни за хипотермията. Ще ви e от полза. Всичко това може да ви изглежда и като твърде много предпазни мерки, но те са необходимост при зимния туризъм. Следвайте ги и накрая планината ще ви възнагради с незабравими гледки и преживявания.

 

 

 

Източник: planinar bg

Снимка: Интернет

 

 

tes