A A A

София отново ще е домакин на щафетен маратон през септември

София отново ще бъде домакин на щафетен маратон. Надпреварата "София Екиден маратон 2016" на класическата дистанция от 42.195 км ще се проведе на 6 септември от 9.00 часа със старт-финал пред стадион "Васил Левски".

 

Щафетните маратони имат различни имена в държавите по цели свят, но организаторите на българската надпревара са предпочели класическото "екиден" – в знак на уважение към японската традиция. Събитието ще се проведе под патронажа на Японския посланик в Република България.

 

В състезанието ще стартират най-добрите български бегачи, както и отбори съседни балкански държави като Македония, Сърбия и Гърция. За участие могат да се запишат и любители, които ще имат възможност да премерят сили с част от най-силните професионални атлети на Балканите.

 

Всеки отбор ще бъде съставен от шест души, които ще изминат класическата дистанция от 42.195 км. Бегачите ще бъдат разпределени на постове в следния ред: 5 - 10 - 5 - 10 - 5 - 7.195 км. Дисциплината е лицензирана от международната федерация по лека атлетика (IAAF), a трасето в София отговаря на всички стандарти.

 

Организаторите са предвидили надпревари в шест категории - изцяло мъжка щафета, изцяло женска щафета, смесена щафета (две жени и четирима мъже) и корпоративна (две жени и четирима мъже), смесена за студенти и смесена (свободен брой мъже и жени).

 

Източник: дневник

Снимка: Интернет

 

tes