A A A

Скоро ще отключваме телефона с рисунка-парола

Ако вече сте уморени да помните поредиците от думи, букви или случайни цифри на последните ви пароли, скоро може да ги заместите с рисунка, с която да отключвате телефона си.

 

Изследователи са установили, че паролите-рисунки, създадени върху сензорен екран със свободни движения с пръст, се запомнят по-лесно от паролите, набирани с клавиатура. Нещо повече - уникалните рисунки трудно се имитират и са в състояние да осигурят по-ефективна защита от другите пароли, които използват текст или биометрични данни.

Учените са тествали софтуер, който дава възможност на потребителите да създават парола, рисувайки каквато и да е форма на сензорния екран на телефон с един или два пръста. Паролата-рисунка може да бъде букви, прости форми, завъртулки - всичко, което можем да си представим. 

 

Така някой друг трудно би могъл да копира или отгатне паролата.

Изследователите от Университета Рутгерс в САЩ са инсталирали софтуера на смартфоните на 91 души и са ги помолили да създадат текстови пароли и пароли-рисунки, а след това да отключат устройствата 2000 пъти. Резултатите показват, че използването на пароли-рисунки значително ускорява процеса на регистрация.

Участниците са прекарали с 22% по-малко време при вписване, отколкото с текстови пароли. Доброволците са отделили и с 42% по-малко време за създаването на паролите-рисунки. 94% от потребителите са предпочели да създадат рисунка с един пръст.

 

Източник: inews

Снимка: Интернет

 

 

tes