A A A

Трансплантацията на човешка глава ще бъде възможна още догодина

Извършването на операция по трансплантация на човешка глава ще бъде възможно още през следващата година, пише "Индипендънт” като се позова на изявление на неврохирурга от Торинския университ Серджо Канаверо. Канаверо публикува в международното списание по неврохирургия Surgical Neurology International резултатите от три скорошни експеримента с животни.

 

Проучванията потвърждават възможността за преодоляване на основното предизвикателство на операцията - възстановяване на функцията на гръбначния мозък. Ученият, съвместно с работна група на университет в Южна Корея извърши операция на напълно парализирано след контузия на врата куче. Две седмици по-късно, животното вече може да ходи.

 

Проведени са и експерименти с мишки и плъхове. Мишките не са се възстановили от парализата, а в контролната група от пет плъха, четири са загинали при наводнение. Въпреки това, останалият жив си е върнал способността да ходи.

 

Критиците твърдят, че броят на опитите на Канаверо върху мишки и плъхове не е достатъчен за убедителни резултати. Освен това се изказват предположения, че групата учени не е предоставила пълна информация за вида на травмата при кучето преди началото на лечението.

 

Въпреки това Канаверо смята да извърши операцията на човек до края на 2017. Една от болниците във Виетнам вече заяви готовността си да му предостави за тази цел помещение.

 

РИА"Новости" припомня, че руснакът Валерий Спиридонов, очакващ трансплантация на глава, каза по-рано, че Канаверо е представил подробен план за такава операция: тя ще отнеме 36 часа, главата ще бъде отделена от тялото за не повече от час. След това пациентът ще бъде около месец в кома, за да зараснат всички нервни окончания, след което ще трябва около една година рехабилитация. Спиридонов страда от синдрома на Вердниг – Хофман. Това е тежко генетично заболяване, което води до отслабване на мускулите и постепенно лишава човек от способността му да се движи.

 

Източник: inews

Снимка: Интернет

 

tes