A A A
Четвъртък, 19 Юни 2014 15:13

Национален природонаучен музей

Written by 
Rate this item
(0 votes)

Мисията на Националния природонаучен музей е насочена в няколко направления: фундаментални и приложни изследвания, управление и съхраняване на колекциите, разпространение на природонаучните знания чрез експозицията и популярната литература, обучение на докторанти и млади специалисти, експертна дейност.

 

НПМ е единствената национална институция, пряко ангажирана със съхраняването на научни колекции от живата и неживата природа от България и света. Основните приоритети на музея са изучаването на биологичното разнообразие, опазването на природната среда и еволюцията на организмите. Във връзка с това главната задача на НПМ е всестранното проучване на фауната, флората, фосилите, минералите и скалите на България и други страни. Развиваните научни направления са таксономия, фаунистика, зоогеография и екология на паякообразни, стоножки, насекоми и всички класове гръбначни животни; таксономия на фосилни бозайници, птици и брахиоподи; флористика; минералогия. Някои направления се развиват с предимство и в резултат на това НПМ се явява национален център по биоспелеология, по археозоология и палеонтология на гръбначните животни, по проучване на прилепите. Силно развити са и изследванията на насекомите.

Наред с научната се развива и музейната дейност по поддържане на експозицията и обогатяване и обработване на научните колекции. С това НПМ осъществява своята образователна и популяризаторска мисия. Годишно музеят се посещава от около 50000 (в някои години до 115000) души. Неговите зали служат за практически занятия на студенти и ученици. Организират се временни изложби. През последните години теми на изложбите бяха: ‘120 години от рождението на акад. Иван Буреш,’ ‘Аконкагуа през погледа на един зоолог,’ ‘Скални мистерии,’ ‘Българи към връх К2 в Каракорум,’ ‘30 години българско участие в Програмата на ЮНЕСКО Човекът и биосферата.

 

Адрес
1000 София, бул. Цар Освободител 1

Телефони
02 9874195
02 9885115 — номератор
билетна каса: 02 9885115 (в. 706)

Факс
02 9882894

е-поща: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Read 107674 times

 

tes